Repertoire

“Shanty & Smartlappenkoor 1+1=3″ is een koor dat shanty’s en smartlappen zingt.  Wat is een shanty of smartlap nu eigenlijk?

Een shanty is een lied dat vroeger gezongen werd tijdens het werk aan boord van de grote zeilschepen. Er zijn verschillende soorten shanty’s afhankelijk van het werk dat moest worden gedaan aan boord van het schip.

Soms wordt onder shanty’s ook wel verstaan de liederen die werden gezongen in de beperkte vrije tijd met als thema alles rondom het leven van een zeeman. Deze liederen zijn de zeemansliederen. Niet gebruikt om bij te werken, vertellen zij over het leven voor de thuisblijvers, de heimwee en de verhalen over verre oorden. De shanty’s en de zeemansliederen maken allebei gebruik van onderwerpen als de vrouwen in de havensteden, verre landen en de liefde. Kortom, liederen met een glimlach of een stevige ’snik’. De zeemansliederen die in de vrije tijd werden gezongen werden forebitters (GB) of forecastle songs (USA) genoemd.

In de smartlappen worden vooral treurige gebeurtenissen in het leven  bezongen.

Dubbele bodem.
De teksten van shanty’s hebben vaak een dubbele bodem. De gezongen tekst heeft vaak symbolische begrippen als  protest tegen de slechte werkomstandigheden en de tirannie van de kapitein,  stuurlieden  en bootsman.  Helaas is de betekenis van veel symbolen verloren gegaan.

De muzikale vorm
Met name bij de shanty’s wordt de eerste regel van de coupletten gezongen door de voorganger, waarna de bemanning invalt met  herhaling of beantwoording van deze tekstregel. Het refrein bevat vaak een gezongen uitroep om de beweging te ondersteunen en gelijkmatig door de hele bemanning te laten uitvoeren.

Wij zingen vooral de echte shanty’s, afgewisseld met een zeemanslied en een stevige smartlap.